Blog

« Vissza

Romulus kövei XXVI

2015. 02. 19. 12:47

Az Argiletumon

Manlius háza is az Esquilinuson állt, a forgalmas Argiletumon, alig egy kőhajításnyira a mi házunktól. Ezen a környéken kisebbek voltak a házak, keskenyebbek a kapubejáratok. A kocsik kerekei mély nyomokat vágtak az agyagos földbe. Mire a házhoz értem, a szandálom fehér volt a rárakódott portól.

Kopogtatásomra Manlius felesége nyitott ajtót. Összeráncolt homlokkal méregetett, láthatóan nem ismert meg. De mire kinyithattam volna a számat, a vestibulum sötétjéből felcsendült Manlius hangja:

– Calculus!

– Manlius! Hogyhogy ti azonnal megismertek? Azt mondják, sokat változtam, és alig lehet rám ismerni.

– Ugyan már! Szakasztott olyan vagy, mint az apád volt ennyi idős korában. Igazán nagyszerű katona válhatott volna belőled, micsoda pazarlás!

– De hát tudod, milyen anyámasszony katonája voltam mindig. Biztosan az első ütközetben megfutamodtam volna az ellenség elől.

– Bátorság, erő! Mindenki azt hiszi, ezek a katona a legfontosabb tulajdonságai. De te agyafúrt vagy, kitartó, és megállod a helyed a nehéz pillanatokban is.

– Hát a fegyelem?

Elnevette magát.

– Igazad van, kicsi Calculus! A fegyelem bizony soha nem tartozott az erősségeid közé. De most már mindegy, ne foglalkozzunk azzal, ami elmúlt. Gyere!

Követtem az aprócska belső kertbe, amelyre egyetlen hatalmas platán borított árnyékot. A kert fala mellett takaros kis ültetvény húzódott, a fűszerek illata betöltötte a levegőt: kakukkfű, menta, csombor, bazsalikom. El is felejtettem, milyen illatos lehet egy római kert. A platán alatt ott volt a kerek asztal és a félkörívű kőpad, ahogy emlékeimben élt. Gyerekkoromban egyszer felmásztam erre a fára, hogy kihallgassam a férfiak beszélgetését; csak nagy sokára vettem észre, hogy tudnak a jelenlétemről, és szándékosan lódítanak egyre nagyobbakat.

Detectivity - Romulus kövei 26

Platán

Még mindig megvolt az a vastag ág, amelyen akkor hasaltam; vastagabb lett, talán most is elbírna. Manlius elkapta a tekintetemet, és megint nevetett. Leültünk az árnyékba boruló padra, és Manlius felesége bort és vizet hozott, meg egy tál szőlőt. Lecsippentettem egy szemet, megvártam, míg az asszony bemegy a házba, aztán az elkomoruló Manliusra néztem.

– Pedig éppen azért jöttem, hogy foglalkozzunk azzal, ami elmúlt. Tudni szeretném, miért halt meg az apám.

– Rájöttél, ugye? Gondoltam, hogy így lesz. Miattam halt meg.

fotó: Carol; flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0

comments powered by Disqus