Ma este színház – Gravity and other Myths: Backbone

2018. 09. 27. 09:11

A Trafó előadása

Az előző darabjukban nem volt semmi ciráda. Itt lesz minden.

Mennyi erő van az ember hátgerincében? Mennyi lelki, mennyi fizikai, mennyi egyéni és mennyi kollektív? És mennyire bízhatunk a bajtársunkéban? Fürgeség és állóképesség, akció és reakció pompás folytonossága. Az intenzitásától majdnem elkezdünk büszkék lenni arra, hogy emberek vagyunk.

Gg2a0243_image_by_darcy_grant

★★★★★ „Egyszerűen öröm nézni.” (Limelight Magazine)

A 2009-ben alakult adelaide-i társulat profilja az akrobatika, munkájukkal nagy elismertséget és számos díjat nyertek el Ausztrália-szerte. A csapat számára azonban a fizikai tudás és ügyesség mellett ugyanolyan fontos a színpadi őszinteség. Bohóckodás vagy színészkedés helyett az akrobatikus fizikai színház felé mozdultak el.

Akrobaták: Martin Schreiber, Lachlan Binns, Jascha Boyce, Jacob Randell, Lewie West, Lewis Rankin, Joanne Curry, Mieke Lizotte, Lachlan Harper, Jackson Manson
Zenészek: Elliot Zoerner, Alexey Kochetkov
Rendező: Darcy Grant
Díszlet- és fénytervező: Geoff Cobham
Producer: Craig Harrison
Kreatív társ: Triton Tunis-Mitchell

Forrás: Trafó

Nyomasztó szerelmek

2018. 09. 17. 18:11

Budapest, 2018. szeptember 13. – Schwechtje Mihály első játékfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) ma kerül országszerte a mozikba. A premier alkalmából a filmből most megtekinthető egy jelenet.

 A Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) főszereplője, Eszter a tinédzserkor megpróbáltatásait a mangák világában igyekszik átvészelni. Kívülállóként szemléli kortársait, náluk sokkal többet jelent neki, hogy angoltanára külön figyelmet fordít rá. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, Eszter lába alól kicsúszik a talaj.  Muszáj szembenéznie tinédzser korosztályával, azok hiúságával és saját csapongó érzelmeivel. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) az első magyar tini thriller, egy online zaklatásba forduló szerelem, pattanásig feszült története.A Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) szeptember 13-tól látható a magyar mozikban. A filmhez készült animációs teaser, film teaser és előzetes is megtekinthető már, s most megtekinthető egy részlet is a filmből.

A film soundtrackje itt hallgatható meg.

Schwechtje az Aki bújt, aki nem című rövidfilmjével a napokban versenyben szerepelt a 6. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, előtte pedig az HBO Terápia című sorozatának harmadik évadában működött közre rendezőként, valamint számos kisjátékfilmet jegyzett már.

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) a Pusztai Ferenc vezette KMH Film gyártásában készült, koproducerek Osvárt Andrea, Petrányi Viktória, Galambos Zoltán és Jancsó Dávid, forgalmazója a Vertigo Média.

Vasárnapi program a Centrálnál

2018. 09. 07. 11:25

10 éves a Centrál Színház!

Ennek méltó megünneplésére szeptember 16-án, vasárnap 15.30-tól a Révay utcában három helyszínen zajlanak majd a színes programok.

A közönség találkozhat kedvenc színészeivel, bekukkanthat a kulisszák mögé, többek között lesz Bereczki Zoltán és Harmadik figyelmeztetés színészzenekar koncert, kiállítás, valamint interaktív improvizációs játék is.

A Centrál Színház – melynek társulatához idén szerződött Nagy-Kálózy Eszter és Sztarenki Dóra – négy új bemutatóval várja ebben az évadban a nézőket.

A kilencmilliomodik

2018. 08. 15. 07:55

A Sziget történetének kezdetétől számított 9 milliomodik látogató szerdán belépett a Szigetre. Svájcból érkezett, középiskolás, és először jött a fesztiválra. 

A Sziget utolsó napján érkezett meg Sziget valaha volt 9 millilomodik látogatója. A svájci középiskolás lány először jött a Szigetre, sokat hallott a fesztiválról, az Arctic Monkeys koncertjére érkezett és egyből híres lett.

Büszkeség és balítélet a Centrálban

2018. 08. 14. 10:35

Büszkeség és balítélet a Centrálban

Egy hónap múlva, 2018. szeptember 14-én Ujj Mészáros Károly rendezésében mutatja be a Centrál Színház a világirodalom egyik legszebb és máig legnépszerűbb szerelmes regénye, a Büszkeség és balítélet színpadi adaptációját.  

Jane Austen művéből Joannah Tincey angol színésznő készített átiratot, melyet nagy sikerrel játszották az Egyesült Királyságban. Az előadás különlegessége, hogy a két főszereplő, Balsai Móni és Schmied Zoltán összesen 11 karaktert alakítanak. Kifejezetten szórakoztató előadásra számíthatnak a nézők, tele izgalommal, érzelemmel és humorral.

Ki ölte meg az özvegyet?

2018. 07. 09. 08:52

A vád tanúja a HBO-n

Ki ne emlékezne az Agatha Christie-novellából adaptált színmű 1957-es Billy Wilder-féle filmváltozatára? Marlene Dietrich méltóságteljes alakja a retinánkba égett, nehéz volt elképzelni, hogy ezzel a kultikussá vált ikonnal bárki vagy bármi szembeszállhatna. Az HBO mégis leporolta a művet 2016-ban,  és kétrészes minisorozatot készített belőle, amiben ha nem is átértelmezik, de kiterjesztik az eredeti történetet, sokkal hangsúlyosabb szerepet adva a védőügyvédnek, Sir Charles Carternek.

A javarészt egy tárgyalóteremben zajló szerelmi dráma így több szálra oszlik: már nem csak az a kérdés, meggyilkolta-e Leonard Vole (Billy Howle) az idősödő özvegyet (Kim Cattrall testhezálló szerepben), vagy csak Romaine, a dühtől tomboló feleség (Andrea Riseborough) akarja bosszúból mindenáron börtönbe záratni hűtlen férjét. Sir Charles Carter (Toby Jones) karaktere legalább ennyire fontos lesz: kiderül ugyanis, hogy egyetlen fia meghalt az első világháborúban, feleségétől pedig végleg elhidegült, egyedül a munkája tartja életben. Carter tehát ilyen lelkiállapotban kerül kapcsolatba az üggyel, és tulajdonképppen ezért történhet minden úgy, ahogy történik.

A cselekmény részletezését mellőzzük, ugyanis minden további információ egy-egy fontos csavart lőne le. A művet jól ismerőknek még annyit elárulunk, hogy rájuk is várnak meglepetések, ugyanis Romaine karaktere sem marad abban a kezdetleges formában, ahogy 1925-ben Christie megírta. A kulcsfontosságú változtatás oka pedig nem lehet más: új idők, új erkölcsök.

Még mindig jók a skandináv krimik?

2018. 06. 24. 06:58

Kristina Ohlsson: Vétkesek

A békés és unalmas Svédországban újabb sorozatgyilkosság történik. Alex Recht, Fredrika Bergman és a többiek életének poshadt állóvizét alaposan felkavarja az eset, ráadásul hőseink magánszférájának alakulásáról is megtudunk pár nyomasztó, az ügy szempontjából egyáltalán nem mellékes részletet. Mi lehet a gyilkos (gyilkosok?) éjsötét inspirációja? Miért olyan nehéz rájuk találni? És miért vörös állandóan Fredrika szeme a sírástól?

Fredrika Bergman Kristina Ohlsson regénysorozatának főhőse – okos, komoly, érzékeny és intelligens alakja Skandinávia egyik legnépszerűbb fiktív detektívjévé tette. Legújabb esete még drámaibban alakul, mint a korábbiak – és jóval hihetetlenebb is lesz. Jó, tudjuk, hogy a krimi mindig túlhaladja a valóság határát (mégis kit kötne le egy átlagos, rutinszerűen zajló nyomozói nap?), esetünkben azonban ez tényleg fényév távolságba kerül. Egyre messzebb sodródunk a true detective-eszménytől, nő a közönség elvárásszintje, mindig vérfagyasztóbbat és elképesztőbbet kell hozni, ez van.

Spoilerezés nélkül sajnos több nem mondható el a Vétkesek túlzásoktól és hihetetlen fordulatoktól hemzsegő univerzumáról. De hiperbola ide vagy oda, el kell ismerni, a fő kulturális exporttermékké váló skandináv krimi a bestseller-írónő és hősei nélkül nem lenne az, ami. A Vétkesek sem nélkülözi az izgalom és a suspense létfontosságú elemeit, s aki ezek miatt olvas svéd bűnügyi irodalmat, csalódni sem fog.

De azért régen minden jobb volt. Szmájli.

 

Egy rémületes rémmese

2018. 06. 15. 15:26

Az Örökség a mozikban

“Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?”

Az Örökség a kritikák szerint a legparásabb horrorfilm évek óta. Elég Toni Collette fejére nézni, hogy ezt elhiggyük, talán még Shelley Duvalnál is ijesztőbb, pedig A ragyogás Wendy-jénél nehéz vérfagyasztóbbat elképzelni…

Írta és rendezte: Ari Aster

Producer: Kevin Scott Frakes, Lars Knudsen, Buddy Patrick

Fényképezte: Pawel Pogorzelski

Vágó: Lucian Johnston, Jennifer Lame

Zene: Colin Stetson

Szereplők: Toni Collette, Alex Wolff, Gabriel Byrne, Milly Shapiro, Ann Dowd

 

Az előzetes:

 

Én nem így képzeltem a rendet

2018. 06. 07. 07:48

 A Hamlet a Vígszínházban

Eszenyi nem szívbajos, bár ezt eddig is sejtettük. Tavaly bemutatott, de általunk csak idén látott Hamletje valóságos zuhatag vizuális és auditív értelemben is: rohamra indulnak a díszletek, a hangok, a zenék és a szereplők, hogy egy nehezen feledhető három és fél órával vegyék be a nézőtér szívét és lelkét.

Tovább

A pokol útja jószándékkal

2018. 04. 09. 12:41

A Berlin, Alexanderplatz a Katona József Színházban

Nagyszabású, a lenyűgözőséghez nagyon közel álló előadás a Berlin, Alexanderplatz Kovács D. Dániel rendezésében. Békaperspektívából, ami Hitler előtt van.

Alfred Döblin művének – és Fassbinder sorozatának – főhőse Franz Biberkopf, az egyszerű munkásember. Franz csupa jószándék, de az élet könyörtelensége, és saját kontrollálhatatlan indulatai gyilkossá teszik – dührohamában saját barátnőjét veri agyon, akit Borbély Alexandra alakításában csak kivetítőről ismerhetünk meg. A férfi becsülettel leüli, amit le kell, és szabadulása után – itt kezdődik a színdarab – próbál megmaradni a tisztességes úton. A húszas-harmincas évek Németországának atmoszférája azonban alkalmatlan erre: Franz állandóan kisiklik, mert rosszul méri fel az embereket, mert nem méricskéli tettei következményét, mert a szívére hallgat, mert nem elég erős, és  mert a társadalom állandóan falakat épít eléje. Tovább