Blog

« Vissza

A Manson-gyilkosságok

2014. 11. 12. 10:38

Szellemi vezér, antikrisztus, önjelölt próféta, elmebeteg tömeggyilkos. Charles Manson a hatvanas évek végén megrendült értékek és a megzavarodott amerikai társadalom egyik szimbóluma, aki ma sem adta fel, hogy egyszer kiszabadul börtönéből.

IMG_0819

A kép illusztráció

Életfogytiglani börtönbüntetését tölti a kaliforniai Corcoran börtönben. Borzalmas tetteket követett el, és szörnyűségekre vette rá elvakult követőit, személyét mégis bizarr kultusz övezi mind a mai napig. A közösségi oldalakon rajongók hada követi, szerelmes fiatal lányok járnak hozzá beszélőre és képzelik magukat a menyasszonyának, vezetéknevét rockénekesek (Marylin Manson) használják művésznévként, egyik híve, Lynette Fromme merényletet kísérelt meg Gerald Ford ellen Sacramentóban 1975-ben. Manson hatása  óriási – és ez bizony riasztó jelenség.

Kereken 80 évvel ezelőtt, 1934. november 12-én született. Apját nem is ismerte, alkoholista anyja gyorsan megszabadult tőle, és árvaházba adta. A fiatal Manson összevissza hányódott, lopott, csalt, hamisított, lányokat futtatott, nemi erőszakot követett el (és követtek el őrajta is), javítóintézetről börtönre vándorolt. A hatvanas években gitározni kezdett és hippikommunákhoz csapódott, az erőszakmentes flowerpower kultúra azonban nem volt az ő világa. Hamar felismerte, hogy szuggesztív karaktere, előadásmódja nagy hatással van az emberekre, és alaposan vissza is élt képességeivel. Híveket toborzott magának, akik bólogató kiskutyaként követték, akármit megtettek egy szavára. A Család hamarosan egy Death Valley-ben található farmra vonult vissza.

Manson képzeletét a Beatles 1968-ban megjelent White Albuma teljesen felcsigázta. Meg volt róla győződve, hogy a lemez tele van neki szóló rejtjeles üzenetekkel, melyek lényege, hogy a feketék és fehérek közt kirobbanó háború komplett világégést idéz majd elő, amit a Család túlél, és az ő irányításuk alá kerül az apokalipszis után poraiból lassan feltámadó világ. Manson a Helter Skelter című dalról nevezte el a folyamatot, beavatta a „titokba” agymosott követőit is, és közösen összehoztak egy lemezt. Egy Terry Melcher nevű producer érdeklődést mutatott a produktum iránt, ám hamarosan elköltözött a Cielo Drive-ról, és egykori lakásába Roman Polanski filmrendező és felesége, Sharon Tate színésznő költözött be.

1969. júliusában Manson két embert ölt/öletett meg: egyiküket anyagi viták következtében, a másikat, Gary Hinman zenészt állítólag azért, hogy az első gyilkosságot rá tudja kenni. Végül nem látott más kiutat, kihirdette a Helter Skelter kezdetét: célja az volt, hogy a gyanút a feketékre terelje, és ezzel kirobbantsa a faji háborút. Hívei pedig akcióba léptek.

1969. augusztus 8-án négy Charles Manson-fanatikus: Susan Atkins, Patricia Krenwinkel, Linda Kasabian és Charles Watson agyonlőttek egy sofőrt az utcán, majd behatoltak a Polanski-villába, és minden ott tartózkodót brutálisan megöltek. Sharon Tate majdnem kilenc hónapos terhes volt, de nem kegyelmeztek neki sem. A filmrendező épp Londonban tárgyalt új filmjéről, ennek köszönhette, hogy elkerülte a mészárlást. A társaság vérrel a falra mázolta a Pig (Disznó) szót, majd, mint aki jól végezte dolgát, hazament. Másnap folytatták a gyilkosságsorozatot: megöltek egy szupermarket-igazgatót a feleségével együtt, aztán gondtalanul kiették a hűtőjüket.

A Család azt hitte, megússza a történteket. Susan Atkins azonban nem tudta tartani a száját, és amikor egy kisebb bűncselekményért börtönbe került, egyik társának büszkén elmesélte a véres tetteket. A rendőrség lecsapott a bandára, a Helter Skelter véget ért.

Manson a tárgyaláson horogkereszttel a homlokán vett részt, és semmit sem bánt meg. Egyik szabadlábra helyezési kérelmet a másik után nyújtja be azóta is, de valószínűleg soha nem fog friss levegőt szívni. Egy biztos: egyszerű és kényelmes álláspont őt elszigetelt, magányos szívű őrültnek bélyegezni, sokkal nyugtalanítóbb a gondolat, hogy a Manson-jelenség a hatvanas évek végén jelentkező társadalmi válság torz terméke volt. Ahogy a bevezető gondolatok mutatják, a világ nem tanult és nem javult azóta sem. Rengetegen imádják még a lába nyomát is, és olyan tébolyodott követői akadnak, mint Anders Behring Breivik, a norvég tömeggyilkos, aki 2011 nyarán először pokolgépet robbantott Oslóban, majd rendőrruhában tizenévesek tömegeit lőtte agyon Utøya szigetén. A vészjelzések szaporodnak.

comments powered by Disqus