Blog

« Vissza

Romulus kövei XXIX

2015. 03. 19. 13:10

Gaius háza a Caelius dombon állt. Tölgyfák szegélyezték az utat, és tölgyfák árnyékolták a kertet, amelyben unokafivérem hivalkodó, pompás háza emelkedett.

Detectivity - Romulus kövei 29

Villa a Caelius dombon

Egy rabszolga bevezetett a tablinumba, és higított borral kínált, amíg Gaius feleségére, Fabiára vártam. Agapióntól tudtam meg a nevét. Amikor megláttam, magamban igazat adtam Aburiusnak, aki azt mondta róla: jelentéktelen leányzó.

– Üdv, Fabia. Calculus vagyok, férjednek, Gaiusnak az unokafivére.

– Tudom, hogy ki vagy. A te apádat ölték meg a Suburában.

Affektáló hangja volt, és fennhéjázó modora. Nem láttam értelmét, hogy kijavítsam.

– Tegnap tértem haza Alexandriából, és sajnálatos módon elkerültem a férjedet. Mikorra várod haza?

– Nem tudom, ő maga sem tudta megmondani. Attól függ, hogyan sikerülnek a tervei. Lehet, hogy már úton van hazafelé, de az is lehet, hogy jó üzletet csinált, és akkor megvárja a tavaszt az indulással.

– Értem. Nehéz lehet, hogy nem tudsz róla semmit, csak várod a híreket.

– Nehéz. De te nem ezért jöttél, hanem akarsz valamit tőlem, Calculus.

Legalább nem kellett tovább udvariaskodnom.

– Azt próbálom kideríteni, hogyan halt meg az apám, és hova tűnt az örökségem. Gaiust szerettem volna megkérdezni, de ő nincs itt; viszont azt hallottam, hogy te is ott voltál az apám emlékére rendezett lakomán, így talán te is tudsz segíteni.

– Mit akarsz tudni?

– Elmesélnéd, hogy mit láttál, amikor Mettius Aburius felolvasta apám végrendeletét?

– Lássuk csak. Aburius felolvasta a végrendeletet. Mindenkire hagyott valamit, csak a családjára nem hagyott szinte semmit. Nagyon sértő volt.

– Gaius megsértődött?

– Nem, Gaius igazán nagyvonalú. Oda sem figyelt, fütyül ő arra, hogy apád hagyott-e rá valamit, vagy sem. Nem szorulunk rá, tudod? Az én apám gazdag. Gaius inkább szórakozottnak tűnt, ami nem csoda, hiszen másnap már Ostiában kellett lennie. Szeretett volna mielőbb hazajönni.

– És Gaius anyja?

– A szegény Arunda? Ő egész este feszengett. Ha engem kérdezel, sejtette, hogy nem fog kapni semmit. Szinte betegnek látszott. Az ember azt hihette volna, hogy gyászol, csakhogy én tudom, hogy egyáltalán nem kedvelte az apádat. Téged sem kedvel, Calculus.

– Ó, ezzel nem mondtál semmi újat, Fabia. Na és mi volt, amikor Aburius bejelentette, hogy az örökséget rejtő ládika eltűnt?

fotó: Allie_Caulfield; flickr.com; CC BY 2.0

comments powered by Disqus