Blog

« Vissza

Még mindig jók a skandináv krimik?

2018. 06. 24. 06:58

Kristina Ohlsson: Vétkesek

A békés és unalmas Svédországban újabb sorozatgyilkosság történik. Alex Recht, Fredrika Bergman és a többiek életének poshadt állóvizét alaposan felkavarja az eset, ráadásul hőseink magánszférájának alakulásáról is megtudunk pár nyomasztó, az ügy szempontjából egyáltalán nem mellékes részletet. Mi lehet a gyilkos (gyilkosok?) éjsötét inspirációja? Miért olyan nehéz rájuk találni? És miért vörös állandóan Fredrika szeme a sírástól?

Fredrika Bergman Kristina Ohlsson regénysorozatának főhőse – okos, komoly, érzékeny és intelligens alakja Skandinávia egyik legnépszerűbb fiktív detektívjévé tette. Legújabb esete még drámaibban alakul, mint a korábbiak – és jóval hihetetlenebb is lesz. Jó, tudjuk, hogy a krimi mindig túlhaladja a valóság határát (mégis kit kötne le egy átlagos, rutinszerűen zajló nyomozói nap?), esetünkben azonban ez tényleg fényév távolságba kerül. Egyre messzebb sodródunk a true detective-eszménytől, nő a közönség elvárásszintje, mindig vérfagyasztóbbat és elképesztőbbet kell hozni, ez van.

Spoilerezés nélkül sajnos több nem mondható el a Vétkesek túlzásoktól és hihetetlen fordulatoktól hemzsegő univerzumáról. De hiperbola ide vagy oda, el kell ismerni, a fő kulturális exporttermékké váló skandináv krimi a bestseller-írónő és hősei nélkül nem lenne az, ami. A Vétkesek sem nélkülözi az izgalom és a suspense létfontosságú elemeit, s aki ezek miatt olvas svéd bűnügyi irodalmat, csalódni sem fog.

De azért régen minden jobb volt. Szmájli.

 

comments powered by Disqus