Blog

« Vissza

Ki ölte meg az özvegyet?

2018. 07. 09. 08:52

A vád tanúja a HBO-n

Ki ne emlékezne az Agatha Christie-novellából adaptált színmű 1957-es Billy Wilder-féle filmváltozatára? Marlene Dietrich méltóságteljes alakja a retinánkba égett, nehéz volt elképzelni, hogy ezzel a kultikussá vált ikonnal bárki vagy bármi szembeszállhatna. Az HBO mégis leporolta a művet 2016-ban,  és kétrészes minisorozatot készített belőle, amiben ha nem is átértelmezik, de kiterjesztik az eredeti történetet, sokkal hangsúlyosabb szerepet adva a védőügyvédnek, Sir Charles Carternek.

A javarészt egy tárgyalóteremben zajló szerelmi dráma így több szálra oszlik: már nem csak az a kérdés, meggyilkolta-e Leonard Vole (Billy Howle) az idősödő özvegyet (Kim Cattrall testhezálló szerepben), vagy csak Romaine, a dühtől tomboló feleség (Andrea Riseborough) akarja bosszúból mindenáron börtönbe záratni hűtlen férjét. Sir Charles Carter (Toby Jones) karaktere legalább ennyire fontos lesz: kiderül ugyanis, hogy egyetlen fia meghalt az első világháborúban, feleségétől pedig végleg elhidegült, egyedül a munkája tartja életben. Carter tehát ilyen lelkiállapotban kerül kapcsolatba az üggyel, és tulajdonképppen ezért történhet minden úgy, ahogy történik.

A cselekmény részletezését mellőzzük, ugyanis minden további információ egy-egy fontos csavart lőne le. A művet jól ismerőknek még annyit elárulunk, hogy rájuk is várnak meglepetések, ugyanis Romaine karaktere sem marad abban a kezdetleges formában, ahogy 1925-ben Christie megírta. A kulcsfontosságú változtatás oka pedig nem lehet más: új idők, új erkölcsök.

comments powered by Disqus