Blog

« Vissza

Izommozik

2017. 12. 19. 11:19

Az akciófilm

 

Szerkesztette: Dr. Kárpáti György és Schreiber András

Király Jenőnek, a legendás filmesztétának, a Frivol múzsa szerzőjének dedikálják a szerkesztők ezt a hiánypótló kiadványt, ami egy méltatlanul alábecsült zsáner, az akciófilm számára kínál tudományos megbecsültséget. Végre idehaza is.

Ahogy a szerkesztők az előszóban jelzik, az akciófilm szakirodalma nemzetközi viszonylatban tekintélyes, csak itthon feledkeznek meg róla szívesen a szakértők. Pedig kevés ennél sokszínűbb műfaj létezik, ráadásul hatalmas tömegbázisa van. Filmelmélet és filmtörténet szakos hallgatók, filmkritikusok, bloggerek és egyetemi oktatók tanulmányai világítanak rá arra, mennyire érdemes a témával foglalkozni, érvényes és érdekes mondanivalót megfogalmazni a filmgyártás kezdetétől létező műfaj alkotásairól és művészeiről.

A 10 fejezetre osztott kiadvány végigveszi a zsáner társadalomtörténetét, műfaji kérdéseit, az amerikai akcióhős típusát: kitér a divatos “buddy cop”-filmekre, a franchise-ok létrejöttére, az európai és a hongkongi filmek jellegzetességeire. Két remek interjú zárja a kiadványt: András Ferenc filmrendező, a Dögkeselyű című honi action (bár neki más erről a véleménye) készítője, és Andrew G. Vajna producer is mikrofon elé járult, hogy elmondja, hogyan is áll az akciófilm készítésének és esszenciájának kérdésköréhez.

A kötet végén filmlista található, ami harminc megkerülhetetlen alapalkotást sorol fel: szórakoztató átismételni, mit láttunk a műfaj emblematikus klasszikusai közül, és mi az, ami még vár ránk. Csak néhány cím kedvcsinálónak: A szökevény, Halálos fegyver, A Sárkány közbelép, Rambo, Mad Max, Terminátor, Mátrix, Francia kapcsolat, Feláldozhatók, Kill Bill, a Die Hard-sorozat, és napjaink megdöbbentően sikeres szériája, a Halálos iramban.

Az ajánló szerzője  a szerkesztők által ajánlott harminc filmből kilencet nem látott. Van pótolnivalója.

 

comments powered by Disqus