Blog

« Vissza

Én nem így képzeltem a rendet

2018. 06. 07. 07:48

 A Hamlet a Vígszínházban

Eszenyi nem szívbajos, bár ezt eddig is sejtettük. Tavaly bemutatott, de általunk csak idén látott Hamletje valóságos zuhatag vizuális és auditív értelemben is: rohamra indulnak a díszletek, a hangok, a zenék és a szereplők, hogy egy nehezen feledhető három és fél órával vegyék be a nézőtér szívét és lelkét.

A két felvonás minden percére jut egy-egy külső, vizuális, vagy akár a színészi játékba szőtt ötlet. Parodisztikus szerephez jutnak a monumentális borospoharak, a koponyák, a teniszlabdák és cseresznyemagok (sic!), van rockzenekar, magyar nóta, gépfegyver, József Attilát szavaló, nyíltszíni  tapsot érdemlő színész (Hajduk Károly alakítja), mobilzenét hallgató Laertes (Orosz Ákos), margarétaeső, és még sorolhatnám. A közönség is bevonódik az előadásba, részt vesz Hamlet tervében, színjátékában, és így együtt él, mozog a főhős lelki változásával.

Az előadás ékköve kétségkívül ifj. Vidnyánszky Attila. Amit ez a színész verbális és akrobatikus téren előad, olyat nemigen láttunk színpadon az elmúlt évtizedekben, de talán sohasem. Izzó, izgága, tüzes és türelmetlen, aki életfeladata elé érve megtorpan és újra indul, megint megáll, majd tovaszáguld. Nem töprengő érett férfi: egy kölyök, akire túl nagy súlyt rakott az élet. Vidnyánszkyt formátumos alakítások veszik körül: Hegedüs D. Géza Claudius szerepében bűntudatot akar érezni, de nem képes rá, cinikus, hedonista életformája akadályozza a megtisztulásban. Börcsök Enikő (Gertrudis) akarattalan bábu, akit a férfiak rángatnak szanaszét, majd végeznek is vele a zárlatban.  A többi mellékszereplő (Fesztbaum Béla, Réti Nóra, Király Dániel, Csapó Attila, Zoltán Áron, Kútvölgyi Erzsébet, Orosz Ákos, és a többiek) szépen építi körbe a gyilkos múlt árnyékában élő hármast, kiknek viszálya nemcsak önmagukat, hanem a körülöttük élő ártatlanokat is felfalja.

A Víg Hamletje a mába is kikacsint: Nádasdy Ádám fordítása, és főként József Attila: Levegőt! című versének az alapszövegbe építése hemzseg a félreérthetetlen aktuális utalásoktól, nem beszélve a géppisztolyos női Fortinbras felbukkanásáról az utolsó jelenetben. Komor felettünk az ég is, béke nincs, és ha mégis van, tartós nem lehet.

comments powered by Disqus