Blog

« Vissza

Asszonysorsok

2017. 11. 07. 09:28

Az Élet.Történetek a Mozsár Műhelyben

A Mozsár Műhely hangulatos színpadán eddig négy női történetet láthattunk az Élet.Történetek sorozatban az Orlai Produkció jóvoltából. Egri Kati, Egri Márta, Borbély Alexandra és Ullmann Mónika Lengyel Nagy Anna gyűjtésének nyomán nyugati asszonyok bőrébe bújik: tipikus és extrém sorsokról mesélnek nagy meggyőző erővel és a hétköznapiság diszkrét bájával.

Az Egri-testvérek szereplésével készült előadást Cseh Judit rendezte: első felvonása – Levél Apámhoz! – keserű vallomás az elhurcolt édesapához, a második pedig A nővérek címet viseli, és egy nem mindennapi szerelmi háromszög melankolikus története. A Pira – Bella – Szabó Máté rendezése – első fele Borbély Alexandráé: egy olyan nő történetét meséli el, akit a szeszélyes sors férfitestbe gyömöszölt, Bella pedig – Ullmann Mónika megelevenítésében – egy gyerekeit egyedül nevelő, a szegénységből foggal-körömmel kikapaszkodó szexmasszőr.

Az Élet.Történetek közös vonása, hogy szereplői sebezhető, érzékeny nők, akiknek valamilyen határhelyzetben kell helyt állniuk, vagy trauma után kell megtalálniuk önmagukat. A Levél Apámhoz! hősnőjének az egész életét törte derékba, hogy elvesztette az apját. A Pirában egy nemváltó műtét és egy balul sikerült külföldi házasság után, középkorú asszonyként kell újraépíteni az életet. A Bellában szegénységet, válást kell megoldani és feldolgozni egy olyan szakmában, ami társadalmi értelemben nem tartozik az elfogadottak közé.

A színészek egymaguk állnak helyt a kis színpadon: a monológok keresetlenek, őszinték és sokszor fájdalmasak. Nézőként nem kell világmegváltó élményekre számítani, de két estét feltétlenül megér, hogy önmagunkon is elgondolkozzunk.

comments powered by Disqus